Kvalifikace / Shakedown

Kvalifikační zkouška a shakedown se v roce 2017 nově pojedou na známém úseku erzet Žlutava a Halenkovice. Start se nachází na úzké místní komunikaci nedaleko bělovského jezu. Trať poté vede technickým úsekem podél řeky Moravy a po chvíli uhýbá doprava do prudkého stoupání. Technický výjezd je zakončený ostrým levým odbočením u fotbalového hřiště. Následuje další levé odbočení do rychlé a přehledné pasáže u motokrosové dráhy (A), která je zakončená záludným pravým utahovákem. Poté posádky sjedou do obce Žlutava, v jejímž centru na ně čeká pasáž s přírodním retardérem (B - divácký supertip) a následně výjezd svižnými zatáčkami ven z obce. Následuje sjezd s několika serpentinami, za nimi nedaleko obce Bělov je pak umístěn cíl. Fanoušci uvidí atraktivní průjezdy soutěžních vozů během celého pátečního dopoledne.

Jak se jede kvalifikační zkouška? Kvalifikační zkouška se začala jezdit v seriálu Mistrovství Evropy v rally (ERC) před čtyřmi lety nejdříve při šotolinových rally a od roku 2014 se stala součástí všech podniků evropského šampionátu. Kvalifikaci jedou všichni jezdci s prioritou FIA nebo ERC a na základě výsledků si poté vyberou startovní pořadí, v jakém nastoupí do sobotní části první etapy. Při sedmačtyřicátém ročníku zlínské rally proběhne kvalifikace na známém asfaltovém úseku v okolí Žlutav.

Posádky budou mít od 7:30 do 9:10 hodin možnost dvou průjezdů v rámci volného tréninku úsekem, přičemž naměřené časy z těchto dvou jízd nebudou hodnoceny. Rozhodující bude pro účastníky třetí jízda, která je naplánována od 9:15 do 10:10 hodin. Do ní budou posádky startovat podle předem zveřejněného pořadí. Zajímavostí kvalifikační zkoušky je, že na rozdíl od klasických rychlostních zkoušek, které jsou měřeny na desetiny sekundy, kvalifikace je měřena na tisíciny sekundy. Výsledky třetí jízdy budou podstatné pro výběr startovního pořadí. Výběr startovních pozic na základě dosažených výsledků z kvalifikace se uskuteční od 15:30 hodin na startovní rampě před radnicí Magistrátu města Zlína. Jako první má právo volby jezdec, který dosáhl v kvalifikační zkoušce nejrychlejšího času. Startovní pořadí si vybere pouze patnáct nejrychlejších jezdců. Po odjetí kvalifikace bude pokračovat na uzavřeném úseku klasický shakedown, která se pro neprioritní jezdce uskuteční od 10:15 do 13 hodin.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.